Goede
voorbeelden

Voorbeeld 1

FSC-hout is hout dat duurzaam geproduceerd is. Wanneer de EU FSC-hout goedkoper maakt dan ander hout door accijns te heffen op niet-FSC-hout, dan ontstaat in de EU 100% marktaandeel voor FSC-hout. Dit stimuleert producenten over de hele wereld om bossen en oerwouden beter te beheren. Ook de CO2-uitstoot neemt dan drastisch af, want nu wordt. 15% van de CO2-uitstoot wereldwijd veroorzaakt door onverantwoorde houtoogst. Wanneer bossen volgens FSC-principes beheerd worden is dit niet meer het geval.

Kortom: Sustainabilism is de manier om duurzaamheid te realiseren in het buitenland.

Voorbeeld 2

Als er accijns wordt geheven op gangbare voedingsmiddelen, dan worden biologische producten goedkoper dan gangbare producten en gaat iedereen deze duurzame etenswaren kopen. De vraagt naar biologische producten wordt 100%, boeren kunnen omschakelen naar biologische landbouw en een eerlijke prijs ontvangen voor hun gewassen. Doordat biologische producten op grotere schaal worden geteeld, getransporteerd en verhandeld, worden ze nog goedkoper. Biologische landbouw draagt bovendien bij aan minder uitstoot van stikstof, vergroot de biodiversiteit én verhoogt de kwaliteit van de natuur.

Voorbeeld 3

Wanneer er accijns wordt geheven op niet-energiezuinige koelkasten, diepvriezers en wasmachines, dan worden de energiezuinige apparaten goedkoper dan de niet-zuinige apparaten. Dan kopen consumenten alleen nog maar de zuinige apparaten. Dit stimuleert fabrieken om alleen nog maar duurzame apparaten  te ontwikkelen en te produceren want de andere zijn duurder en worden toch niet verkocht.

Voorbeeld 4

Sinds 1992 bestaat er in de EU het EU-Ecolabel voor duurzame non-food producten en diensten. Ruim 71.000 producten en diensten hebben inmiddels zo’n certificaat.

Veel van deze producten hebben tot nu toe een klein marktaandeel, omdat ze duurder  zijn dan vergelijkbare producten zonder dit label. Als deze producten door Sustainabilism goedkoper worden dan vergelijkbare producten, dan zullen ze 100% marktaandeel verwerven.

Ken je ook goede voorbeelden? Laat het ons weten!

Neem contact met ons op via onderstaande knop om ons te tippen als je ook een goed voorbeeld kent.